In Bergschenhoek is een groot aantal werkgroepen en vrijwilligers aktief. Via de lijst kunt u informatie over een gezochte werkgroep opvragen.

De Morgenster 2018-5

November 2018

Geloofsgesprek binnen pastoraal team

Terugblik jubileumviering Onze Lieve Vrouw Geboorte Berkel

Bekijk

De Morgenster 2019-5

Juli 2019

Eten en Ontmoeten: hartvewarmend

Eerste Heilige Communie: vieringen in de kernen

Pastor Bracco Gartner heeft afscheid genomen

Bekijk

De Morgenster 2019-1

Februari 2019

Geloofsgesprek

Wereldjongerendagen

Jaar van de Roepingen

Bekijk
 

MODERNE MEDIA

MODERNE MEDIA: EEN ZEGEN OF VLOEK?
Whatsapp, Twitter, Sms, mobieltjes, smartwatches, internet, mail …… Zijn ze een zegen voor de mensheid of een vloek?
Hoe gemakkelijk gaat een valse beschuldiging van een bekend persoon binnen een paar minuten de hele wereld rond? De schade aan iemands reputatie is niet meer te herstellen. 
Een kritische opmerking via de mail kan verkeerd geïnterpreteerd worden en heel hard en liefdeloos overkomen. 
(Kinder-)porno, informatie over inbraaktechniek, filmpjes over gruwelijke terroristische aanslagen. Alles is te vinden en te zien op internet.
Er wordt steeds meer gewaarschuwd voor het gebruik van mobieltjes achter het stuur.
Kinderen komen steeds minder buiten en gaan steeds minder naar vriendjes omdat ze de hele dag met hun smartphone of tablet aan het gamen zijn.
Checkverslaving: voortdurend op je mobiel kijken of er nog nieuwe berichten zijn.

Ik heb me er altijd vreselijk aan geërgerd als ik met iemand in gesprek was, in een vergadering zat of aan de receptie stond en de ander onderbrak het gesprek om een telefoontje aan te nemen.
Daar staat tegenover dat we dankzij de mobieltjes wachtende mensen kunnen laten weten dat de trein vertraging heeft. Datingsites kunnen mensen aan een levenspartner helpen. We weten dankzij de buienradar dat we onze regenjas mee moeten nemen. Op internet kunnen we potentiële klanten alle informatie geven over ons bedrijf of onze dienstverlening.
Ook de kerk is op internet te vinden: de tijden van onze kerkdiensten, de bijbel, artikelen over kerkelijke leer en leven. Zie bijvoorbeeld mijn website www.internetpastoor.nl. Bijna elke week kunt u mijn preek daarop vinden. Via internet kunnen zieken en ouderen thuis de kerkdienst volgen uit eigen kerk: www.kerkomroep.nl. 
Digitale media: is het nu een zegen of een vloek voor de mensheid?
Techniek in op zich waarde-neutraal. Het is maar net hoe wij er mee omgaan. Communicatiemiddelen moeten we als middel gebruiken om met medemensen in contact te komen. Ze moeten de communicatie echter niet verstoren of verhinderen. Het directe contact van aangezicht tot aangezicht is veel waardevoller. Bij de fysieke ontmoeting kan er veel beter gecommuniceerd worden omdat de gezichtsuitdrukking en de intonatie van het gesproken woord ook een bepaalde waarde aan de gedachtenoverdracht meegeeft: de emotie komt dan ook over: meent de ander het echt of maakt hij een grapje? Vindt de ander het echt zo erg? Je ziet hoe blij de ander is met jouw bezoek, die eenzaamheid doorbreekt.
God is mens geworden in Jezus Christus, niet alleen om ons een boodschap over te brengen. Dat deed hij al door profeten, leiders als Mozes, door dromen (Jozef), etc. Hij is mens geworden om ons nabij te zijn: om door Jezus’ woord, gebaar, ogen, oren, handoplegging en dergelijke, te laten zien, voelen en horen dat Hij van ons houdt.
In deze veertigdagentijd kunnen we misschien eens wat bewuster met onze communicatiemiddelen omgaan: consequent ons mobieltje uitzetten tijdens een vergadering, als we met iemand in gesprek zijn of op de enige avond in de week dat we thuis zijn met levenspartner en kinderen. De TV een avond uitlaten. Tijd hebben voor elkaar. Iemand opbellen of bezoeken in plaats van mailen, etc. Wat een zegen zal dat zijn voor onze samenleving!
 

Terug naar de vorige pagina
Tekstgrootte

Willekeurig nieuwsbericht

Nieuwe Morgenster is uit

Nieuwe Morgenster is uit 04 Feb 2020

Geen enkel probleem is ongrijpbaar. Zelfs denkbeeldige problemen zijn te overwinnen door juist te denken.