Kerk op vakantie

KERK IN HET BUITENLAND

Op vakantie doe je nog wel eens nieuwe ideeën op in kerken elders. Zo zag ik in Oostenrijk dat de misdienaar een kaars opstak bij het oplezen van de intenties voor overledenen bij de voorbeden.

Ook vond ik er een folders met de titel “Was bringt Kirche, auch denen, die nicht dabei sind …”. Vertaald: “Wat brengt (biedt) de kerk, ook aan hen die niet daarbij zijn”.

Onder vier trefwoorden GEMEENSCHAP, SOCIAAL, VORMING EN CULTUUR staan 16 punten genoemd waar de kerk voor staat.

Onder andere:

- door een overeenkomst met de staat zijn 52 zondagen en 10 feestdagen voor alle mensen arbeidsvrij.

- 300.000 kinderen en jongeren vinden in katholieke organisaties gemeenschap

- 300.000 migranten vinden in de kerk een thuis

- 28.000 vrijwilligers helpen bij de Caritas mensen in nood

-rond de kerst brengt de kerk 90 miljoen euro samen voor 3000 sociale projecten.

- 70.000 scholieren bezoeken katholieke scholen die door de kerk gefinancierd worden. Dat bespaart de overheid miljoenen euro’s.

- in Oostenrijk zijn er nog 1300 katholieke bibliotheken met 6700 bibliothecarissen en in 95 kloosterbibliotheken bevinden zich nog eens 4 miljoen boeken.

- de kerk financiert en onderhoudt er nog 12000 gebouwen met culturele waarde

pastor Kuipers