De Morgenster 2021-7

Allerzielen

Adventsactie

Gezocht: Penningmeester PCK

Dit Pijnackerse koor bestaat uitsluitend uit dames en zingt tijdens huwelijksvieringen.

De Morgenster 2021-6

november 2021

Allerzielen

Adventsactie

Gezocht: Penningmeester PCK

Lezing Paus Adrianus Vl 16 mei

10 mei 2022 - Parochie Christus Koning, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Nootdorp en Ypenburg, Pijnacker

Uitnodiging lezing maandagavond 16 mei 2022

Complex en Heilig. De persoonlijkheid van paus Adrianus VI.

Paus Adrianus is de geschiedenis in gegaan als een paus die zijn tijd niet meehad. Gevormd in de geest van de laat middeleeuwse hervormingsbeweging van de Moderne Devotie en lange tijd hoogleraar in de scholastieke theologie aan de Universiteit van Leuven, werd hij opvoeder van de latere keizer Karel V en inquisiteur in Spanje. Zelf afwezig op het conclaaf, werd hij 500 jaar geleden in 1522 tot paus gekozen. In de korte tijd die hem restte – hij stierf in 1523 – streefde hij een rigoureuze hervorming van de curie na. Deze kwam niet van de grond en zijn opvolger paus Clemens VII was in het geheel niet hervormingsgezind. In de lezing wordt ingaan op zijn persoonlijkheid.

Hoe stond hij tegenover armoede in de wereld? En zeer vermogend, leefde hij toch zeer sober. Wat was de ratio hierachter? Hoe verhield hij zich tot Erasmus en Luther. Waarin lijkt paus Franciscus op hem?

Professor Dr. Paul van Geest studeerde na de middelbare school (Stanislas, Delft) philologie aan de Universiteit van Leiden en filosofie en theologie aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome. Hij is hoogleraar Kerkgeschiedenis en Geschiedenis van de Theologie aan de Universiteit van Tilburg, hoogleraar Economie en theologie aan de Erasmus Universiteit, visiting professor aan de Universiteit van Leuven en hoogleraar Augustijnse studies aan de VU. Hij stichtte het Centrum voor Patristisch Onderzoek (VU, TiU) die onderzoek doet naar de theologische ontwikkelingen in de vroeg christelijke tijd. Sinds 2020 is hij expert van de Congregatie voor de Geloofsleer verbonden aan de Heilige Stoel en lid van onder meer de KNAW. Hij publiceerde meer dan 30 boeken en schreef meer dan 400 artikelen. Zijn meest recente boek is Morality in the Market Place (Leiden: Brill, 2021 Behalve een internationaal erkende wetenschapper, woonachtig in Berkel en Rodenrijs is hij in Nederland een graag geziene gast op radio en televisie ook ver buiten zijn vakgebied

De lezing van het HGOP vindt plaats op maandag 16 mei in 'De Acker' Park Berkenoord 2, Pijnacker.

De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

De toegang is gratis voor leden, voor niet-leden is het € 5,-