14 sept. Open Monumentendag

19 augustus 2019 - Parochie Christus Koning, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Nootdorp en Ypenburg, Pijnacker

Open Monumentendag 14 september          Oostlaan 36

Programma van 11.00 uur tot 16.00 uur:

• 11.00 uur Koor Cantores Amatores

• 11.30 uur Lezing Ron Brand over staties

• 12.30 uur Meditatief Keienpad, rondwandeling

• 13.00 uur Koor Cantores Amatores

• 14.00 uur Meditatief Keienpad, rondwandeling

• 14.30 uur Lezing Ron Brand over staties

Hele dag, bij voldoende belangstelling, rondleidingen in kerk en pastorie

Voor de kinderen: speurtocht Dieren in de kerk

Toegang gratis

Koor Cantores Amatores 11.00 uur en 13.00 uur

Cantores Amatores, o.l.v. David van Lith is een koor, waar zangplezier, zanguitdaging en samenwerking voorop staan. Op 4 mei waren ze te horen in onze kerk, nu kunnen we nog eens genieten van hun mooie zang en uitgebreide repertoire. Van harte aanbevolen! Zie ook hier.

cantores sept 2019.JPG

Lezing over staties door Ron Brand 11.30 uur en 14.30 uur

Kunsthistoricus Ron Brand verzorgt een lezing over de staties in de H. Joannes de Dooperkerk in Pijnacker. Deze veertien schilderijen, ook wel kruisweg genoemd, tonen de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Pontius Pilatus) tot en met de graflegging van Christus.

De staties in Pijnacker zijn tussen 1893 en 1895 geschilderd door Antoon van Welie (1866-1956). Deze kunstenaar verwierf later vooral bekendheid door zijn vele portretten van de jetset van die tijd: staatslieden, adellijke personen en kunstenaars. Ook portretteerde hij drie pausen! Tijdens zijn leven was Van Welie enerzijds bij velen zeer geliefd. Maar die populariteit stond in schril contrast met de negatieve bejegening door enkele vooraanstaande Nederlandse critici. Zij vonden hem een eenling en opportunist en verweten hem geen aansluiting te vinden met andere kunstenaars en kunststromingen. Zijn werk was sober en moest juist vernieuwend zijn. Het was te gedateerd en te weinig bezield. Deze tweestrijd tussen appreciatie en afkeuring werd de tragiek van het leven van Antoon van Welie.

Vragen waarop Ron Brand in zijn lezing zal ingaan, zijn wie was Antoon van Welie, wat is precies een kruisweg, waarom koos men hem in Pijnacker hiervoor uit en waarom schilderde hij er maar zo weinig? Ook vertelt hij hoe de media van die dagen tegen de staties aankeken.

8 Jezus troost de wenende vrouwen.jpg

Rondwandeling Meditatief Keienpad 12.30 uur en 14.00 uur

Tijdens het 125-jarig jubileumjaar van de H. Joannes de Dooperkerk in 2017 is besloten een blijvend kunstwerk te realiseren: een meditatief Keienpad op het kerkterrein. Het openbare pad is voor iedereen toegankelijk en bedoeld om een meditatieve wandeling te maken langs diverse levensfases en om bewuster te genieten van de mooie tuin en het kerkgebouw.

Tijdens Open Monumentendag verzorgt Anja Brand een rondwandeling over het pad.

Hierbij gaat zij in op de verschillende rustpunten op het pad en vertelt ze over de achterliggende ideeën. Er zijn zeven rustpunten: moeilijkheden/tegenslag, bezinning, herdenken van overledenen, PAX/vrede, nieuw leven/nieuw begin, stiltekapel/bidden, liefde/groei/dromen. Ook komen er historische kenmerken van de kerk en de omgeving aan bod.

We verzamelen om 12.30 uur en 14.00 uur bij rustpunt 1, naast het boekenkastje bij de ingang van het parkeerterrein.

Keienpad sept 2019.jpg