Weetjes - nu en toen

De Bartholomeusparochie, katholieke kerk van Nootdorp-Ypenburgnootdorp-kerkgebouw.png

De eerste verwijzingen naar een katholieke gemeenschap in Nootdorp dateren van bijna zevenhonderd jaar geleden. De Heilige Bartholomeus, een van de leerlingen van Jezus, is altijd de patroonheilige geweest van de katholieke gemeenschap in Nootdorp. In die zevenhonderd jaar is er heel wat gebeurd in de omgeving. Ziekte, armoede, de reformatie, de beeldenstorm, brand, oorlog …… niets is de gemeenschap bespaard gebleven.

In de polder Wilsveen vlakbij Nootdorp heeft een bijzondere gebeurtenis plaatsgevonden. Een houten beeldje van Maria dreef in de vaart. Er waren daarna onverklaarbare genezingen en Wilsveen werd een bedevaartplaats. Een replica van het beeldje treft u achter in de kerk, in de Mariakapel, aan. In onze gemeenschap heeft dit beeld van Maria ook nu nog betekenis.