Maria weer terug op het kerkplein

17 mei 2020 - Nootdorp en Ypenburg

Toespraak van locatievoorzitter Ilonka ten Broeke

Goedemorgen allemaal.

Daar staat ze weer! Terug op de plek waar ze inmiddels al 65 jaar heeft gestaan, in het midden van het Maria site2.jpgkerkplein.

Heel blij ben ik, met hoe mooi ze is geworden. Trots ook wel. En eigenlijk best onder de indruk. Noud, wat heb je weer goed werk verricht!

Het liefst had ik dit met de gehele parochie, de buren, vrienden en dorpsgenoten gevierd. Maar deze coronatijd met alle beperkingen, heeft ons als locatieraad ertoe doen besluiten om de datum en het tijdstip niet vooraf breed bekend te maken. Gelukkig is de pers er met een grote opkomst zodat iedereen toch geïnformeerd wordt over dit feestelijke moment.

Want vanaf dit moment mag iedereen het weten! Voorbijgangers, parochianen, iedereen die wil, mag op zijn of haar eigen manier aandacht geven aan dit mooie beeld en wie ze vertegenwoordigt.

Zo dadelijk zullen pastor Bladowski en Diaken Vrijburg de zegen uitspreken. En daarna valt de bijzondere eer te beurt aan Noud om het eerste bloemetje te leggen. Ik zal volgen en met mij iedereen die hier aanwezig is.

Fijn dat het gelukt is om Maria in deze speciale maand, meimaand-Mariamaand, weer op haar rechtmatige plek terug te zetten. Het kerkplein is weer compleet.

Noud Janssen sprak in alle bescheidenheid dat zijn enige taak is geweest dat hij de verf verwijderd had en opnieuw aangebracht. Maar met een prachtig en professioneel resultaat.

Vervolgens heeft pastor Bladowski het woord overgenomen en begon met een Marialied dat al heel oud is en ons allen bekend (GVL 445). Na enkele gebeden heeft hij samen met diaken Vrijburg onder luid klokkengebeier de inzegening van het Mariabeeld gedaan. De plechtigheid is gevolgd door precies 29 mensen inclusief de mannen van bouwbedrijf Van Venrooij die het beeld weer zeer precies op haar plek wisten te krijgen. Enkele nieuwsgierige fietsers stapten wel af om het spektakel te kunnen volgen, maar bleven gelukkig keurig buiten het terrein zodat de plechtigheid geheel corona-proof verlopen is. Na de inzegening heeft Noud Janssen nog een bloemetje neergelegd en de voorzitter ook.

Een mooie korte impressie van het terugplaatsen en van het prachtig gerestaureerde Maria beeld vindt u hier.

Humor is veruit de meest bijzondere activiteit van onze hersenen.