23 en 24 juni: Duurzaamheidsweekend

09 juni 2018 - Parochie Christus Koning, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Nootdorp en Ypenburg, Pijnacker

‘Getuigenis: Met hartstocht voor de wereld’

(24 juni - Geboorte van de H. Johannes de Doper – hoogfeest)

Op het 3e weekend van de duurzaamheid in onze parochie gaan we op zoek naar de getuigenis van de boodschap van het evangelie voor de wereld en het welzijn van de mensen, met de vraag: ‘wat kan ik doen?’

LAUDATO SI’

In de encycliek Laudato Si'  roept paus Franciscus 'alle mensen van goede wil' op om met respect en eerbied om te gaan met de Aarde en de armen. De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij, ja ook de kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen.

Het aanbod bestaat, naast de vieringen, uit twee momenten op zondag 24 juni

• Om 11.00 uur Workshop ‘God in de supermarkt’ Parochiehuis Nootdorp
  • Om 17.00 uur ‘Eten en ontmoeten: Hartverwarmend On Tour’ Parochiezaal Bergschenhoek

God in de Supermarkt

Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Gaan we voor het gezonde, plantaardige Alpro toetje, of toch een emmertje met yoghurt en aardbeien wat eigenlijk het lekkerste is? Wordt het de dure of de goedkope reep chocola? Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring.

De workshop "God in de supermarkt" verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomsten zijn actief, sociaal, informatief en gaan in een hoog tempo een serieuze maar niet te zware dialoog aan.

Reacties van deelnemers uit 2017

Deze workshop zet je aan het denken zonder verwijtend te zijn. Door de juiste vragen word je aan het denken gezet over wat jouw dagelijksekeuzes zijn en wat jij belangrijk vindt. Tijdens de workshop krijg je veel informatie waar je met elkaar over door kunt praten. Persoonlijk vond ik het erg interessant om de nuance hierin te zien. Er zijn veel factoren die je keuzes voor voedsel of producten bepalen. Wat is de impact van jouw keuze en hoe kun je hier goed mee omgaan? Deze workshop inspireert om hierover na te denken.

&

Ik was zeer onder de indruk van deze workshop. Ik doe al heel lang zo bewust mogelijk mijn boodschappen, en toch kon de workshop mij boeien met nieuwe informatie. Het concept is geweldig voor zowel met de materie onbekenden als ook voor mensen die denken wel te weten hoe het zit. Echt een aanrader!

Voor de workshop vragen we 5 euro bijdrage voor de onkosten.

MOV

Eten en ontmoeten: Hartverwarmend On Tour

Dat samen eten een belangrijk element is in de samenleving, is bekend, immers op vele plekken zijn er initiatieven die mensen bij elkaar willen brengen. De tafel als ontmoetingsplek en verbindend element voor elkaar binnen het gezin, maar dan ook voor ons als geloofsgemeenschap. Eten en Ontmoeten, Hartverwarmend nodigt u uit, een ieder die het gezellig vindt om mensen te ontmoeten en het fijn vinden om samen te eten.

In het kader van de duurzaamheid eten we een maaltijd met producten uit de regio ‘biologisch - duurzaam’

De warme maaltijd op zondagavond bestaat uit drie gangen, soep, hoofdgerecht en een dessert. Er wordt geen alcohol geschonken. Diaken Vrijburg kookt samen met vrijwilligers graag voor u een maaltijd.

Deelnemers zijn vanaf 17.00 uur welkom in de parochiezaal van Bergschenhoek, om 17.30 uur begint de maaltijd en eindigt om ongeveer 20.00 uur. Voor de liefhebber is er ook eventueel koffie of thee.

Opgeven kan uiterlijk tot en met zondag 17 juni via de inschrijfformulieren achter in de kerk of bij diakenvrijburg@parochiechristuskoning.nl

De kosten voor de maaltijd bedragen 7,50 euro per persoon.

U bent van harte welkom bij beide of een van de twee bijeenkomsten.

Jij komt toch ook?

MOV