1 juni: voorzichtige herstart

22 mei 2020 - Nootdorp en Ypenburg

Vanaf 1 juni zal er weer een voorzichtig begin worden gemaakt met het hervatten van de Heilige Mis in de doordeweekse vieringen. Hiervoor dienen alle parochianen zich wel aan een protocol te houden. Dit betekent in het algemeen dat de anderhalve meter regel en hygiëneregels dienen te worden nageleefd. Mensen met klachten blijven thuis. Deelname aan de vieringen is geheel op eigen risico.

Verder zijn er nog aanvullende regels:

• Reserveren: U moet zich vooraf aanmelden.
  • Hygiëne: U volgt bij binnenkomst de aanwijzingen voor plaatsing en bij het uitgaan de aanwijzingen om weer veilig naar buiten te gaan. Bij het kruisteken wordt het lichaam niet aangeraakt, evenals bij het drievoudig kruisteken bij de dienst van het Woord.
  • Dienst van het altaar: Gelovigen houden elkaars hand niet vast tijdens het bidden van het Onze Vader. Gelovigen geven elkaar geen hand bij de vredeswens. Het in processie naar het altaar brengen van groenten, vruchten of andere gaven dient vermeden te worden.
  • H. Communie: U houdt anderhalve meter afstand van elkaar. U dient voor het ontvangen van de H. Hostie uw handen te reinigen. Kinderen die niet ter communie gaan worden zonder aanraking gezegend op anderhalve meter afstand. Wilt u de H. Hostie niet met de hand aanraken, dan kan een eigen corporale meegebracht worden op de hand en zo de H. Hostie naar de mond gebracht worden. Bij een corporale kunt u denken aan een schone witte zakdoek.
  • Collecte: U kunt bijdragen aan de collecte via een collectebus op een tafel bij de uitgang, via een overschrijving en wellicht in de toekomst via een gift-app.
  • Biechten: U kunt niet biechten in een biechtstoel. U kunt biechten in een te ventileren ruimte waar de priester en u op anderhalve meter van elkaar kunnen zitten.
  • De sacramenten doopsel, eerste heilige communie en vormsel worden nog uitgesteld. In geval van nood kan een doopsel thuis toegediend worden door de ouders. Op een later tijdstip volgen alsnog de andere riten door een priester.
  • Kinderkerk: kinderen kunnen direct bij binnenkomst in de kerk naar hun eigen programma gaan.
  • Muziek: Er is alleen voorzang, en er wordt niet meegezongen door gelovigen tijdens de viering.
  • Koffie: napraten in groepjes en koffiedrinken kan alleen plaatsvinden in het Parochiehuis of in de tuin van de kerk, waar u anderhalve meter afstand tot elkaar kunt bewaren.
  • Devotielichten: ook hier geldt de anderhalve meter. Voor betaling van de kaars dient u de handen te ontsmetten. De kaars aansteken aan een reeds brandende kaars, of wanneer dit niet kan aan een eigen aansteker of lucifer.

Er zijn nog meer regels, die in de kerk zullen worden opgehangen, maar dit zijn de belangrijkste. Houd u zich alstublieft aan de regels, zodat we hopelijk in juli kunnen opschalen naar meer aanwezigen en de weekendvieringen.