Wees alert op telefoon- en internet oplichting
Regelmatig weten criminelen toch geld van mensen af te troggelen.
Soms door een WhatsApp-bericht, een Sms-bericht, een E-mailtje of gewoon door te bellen en bij voorbeeld te zeggen dat ze van de bank zijn, van de politie of van de parochie.
Let altijd heel goed op, ook al lijkt het een (goede) bekende te zijn, een bestuurslid of pastoraal medewerker. Als iemand vraagt om even snel wat geld over te maken of vraagt om (een kopie van) je pinpas of je pincode op te sturen of ergens op te klikken, ga daar nooit op in. Al onze betalingen worden uitgevoerd door de penningmeester en we doen daarvoor nooit een beroep op individuele parochianen.
De afzender van een WhatsApp-bericht (tikkie of betaalverzoek) of e-mail is soms niet de naam die je ziet staan. Wees gewaarschuwd, maak nooit overhaast geld over. Laat je niet onder druk zetten, criminelen proberen dat bijna altijd. Klik niet op een link in een bericht dat je niet vertrouwd,
Mocht je het niet vertrouwen bel de persoon of organisatie op, met een bij jou al bekend telefoonnummer, of gebruik het jou bekende mail adres van die persoon of organisatie. Bel niet terug naar het telefoonnummer, mail niet terug naar het mailadres, waarmee om geld of informatie gevraagd wordt. Vraag eventueel een goede bekende wat die er van vindt.
Mocht er iets gebeurd zijn, bel direct je bank om te kijken of de overboeking tegengehouden kan worden of dat je rekening geblokkeerd kan worden.
Zorg er ook voor dat de software op je telefoon, tablet, laptop of PC de laatste versie heeft. Als je niet weet of dat zo is laat iemand meekijken en je helpen de laatste versie te installeren. Als je apparaat geen updates meer krijgt, omdat het te oud is, vervang het dan of gebruik het niet meer. Oude software kan fouten of mogelijkheden bevatten waar criminelen gebruik van kunnen maken.
Tot zover tips om oplichting via telefoon of internet te voorkomen.
Aad van den Broek
Communicatie
Terug naar de vorige pagina