Afscheid Pastoor Jan Zuidgeest

21 november 2020 - Parochie Christus Koning, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Nootdorp en Ypenburg, Pijnacker

Een priester is een man van het woord. Hij voert het woord, soms zelfs veel.

Ik ben onzegbaar dankbaar zestig jaar priester te mogen zijn, zestig jaar als

godsdienstleraar en pastor het woord te hebben mogen voeren. Maar....

een woord is eigenlijk niet veel. Een gesproken woord is een stootje lucht

met een klank. Een geschreven woord is een serie letters die iets aanduiden.

Wat een woord doet, weet je nooit precies. Maar ... het kan veel, soms heel veel.

Een woord kan verhelderen. Een woord kan troosten. Een woord kan boos maken.

Een woord kan blij maken. En dan hebben we het nog niet eens over hèt Woord,

het woord van God.

Jaren geleden kreeg ik bij toeval contact met een oud-leerling van de huishoudschool

Geerlandthof, waar ik jaren - met veel plezier - godsdienstles heb gegeven. Zij vertelde

het anderen en binnen een paar weken waren het er zes. Zij - inmiddels dames van

rond de vijftig - zijn toen bij mij thuis geweest; we hebben gezellig oude herinneringen

opgehaald en samen in de Rustenburg in Bergschenhoek gegeten. Daarna weer thuis

stelde ik de vraag, die steeds in mij opkwam: "Hebben jullie nou nog iets onthouden

van die godsdienstlessen?" Een reageerde spontaan: "Ja, u schreef nog eens met

grote letters "GOED" op het bord. Daar moesten we even aandachtig naar kijken

en toen veegde u de E weg en toen stond er "GOD".

Woorden van emeritus Pastoor Jan Zuidgeest vorig jaar mei bij zijn diamanten Priesterfeest.

Een prachtig feest wat velen van ons met hem hebben meegevierd.

Onvermoeibaar is hij ook daarna gewoon doorgegaan met zijn roeping: aandacht voor mensen.

Zijn voortdurende inzet en belangstelling voor ouderen, voor zieken en voor vele anderen binnen en buiten onze parochiekern.

Tot eergisteren, donderdag 19 november toen ons het droeve bericht bereikte van zijn plotseling overlijden.

Een schokkend bericht, wat ons en ongetwijfeld ook u zo onverwacht overvalt en treft.

Hoe graag hadden we hem nog in ons midden gehouden.

Een Herder is ons ontvallen, maar grote dankbaarheid vervult ons hart.

Afscheid nemen van Pastoor Zuidgeest

Op woensdagavond 25 november is er in de O.L. Vrouw Geboortekerk tussen 19.00 en 20.30 uur de mogelijkheid voor condoleance.

U kunt dan in de kerk afscheid nemen van Pastoor Zuidgeest, daarbij loopt u langs de baar om hem uw laatste groet te brengen en het condoleanceregister tekenen.

De Uitvaartmis is op donderdag 26 november om 10.30 uur. Deze kunt u thuis meevieren via onze uitzending via You Tube:  https://www.youtube.com/channel/UCoPjwyOrRFVoro1ARVnzVoQ

Vanwege de Corona beperkingen is dit helaas een besloten bijeenkomst, evenals de ter aarde bestelling op onze begraafplaats.

Maar vanzelfsprekend staat het u vrij om daar later bloemen te brengen voor zijn nagedachtenis.

Of een kaarsje op te steken in de Mariakapel, die hij daar twee jaar geleden zelf nog heeft ingezegend.

Humor is veruit de meest bijzondere activiteit van onze hersenen.