Even voorstellen: pastor Ton Halin

25 augustus 2018 - Parochie Christus Koning, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Nootdorp en Ypenburg, Pijnacker

“Waar komt U vandaan, want de naam Halin is niet zo bekend?”

Een bekende vraag die mij geregeld wordt gesteld. De achternaam van mijn vader komt via België uit Frankrijk, maar dan vele generaties geleden.

Ik ben een geboren en getogen Nijmegenaar. “De vierdaagse stad?” Ja, inderdaad, deze heb ik vele malen de vierdaagse gelopen toen ik nog jong was.

“Hebt U aan de Katholieke Universiteit Nijmegen gestudeerd?” Uiteindelijk wel, maar ik heb mijn theologische opleiding gevolgd in Heerlen. Dit was nadat ik de MTS elektrotechniek afgerond had. Maar technicus wilde ik niet worden. Ik had gezien dat mensen gemangeld werden door de economisch en bedrijfspolitieke processen en dan als oud vuil aan de kant gezet. Dus wilde ik mij graag inzetten om de andere kant van het leven te verdiepen, zeker ook vanuit de katholieke wortels van het gezin van acht kinderen waarin ik opgegroeid ben.

Op de Universiteit voor Theologie en Pastoraat werd ik geraakt door de missionaire beweging en ging op stage naar Brazilië in het voetspoor van mijn drie Heerooms. Twee jaar heb ik in dat immense land gewoond, stage gelopen en rondgereisd. Ik ben er verliefd geworden en we zijn getrouwd. Na mijn stage moest ik afstuderen. Eigenlijk was ons plan om terug te keren naar Brazilië maar dat lukte niet. Aan het einde van mijn studie werd ik gevraagd om pastoraal werker voor het arbeidspastoraat te worden in Twente en met de zending van kardinaal Simonis benoemd op 1 juni 1995. In Hengelo zijn onze twee oudste kinderen geboren, Victoria en Thomas. Maar ook de kerk reorganiseerde en na 2 ½ jaar mocht ik vertrekken naar het Portugees Migrantenpastoraat in Rotterdam. Spijkenisse werd onze woonplaats waar onze twee jongste kinderen zijn geboren, Rafaela en Jacyntha. Met veel plezier heb ik gewerkt voor de grootste parochie in Rotterdam met jeugd en jongerenwerk.

Maar omdat deze werkplek extern gefinancierd werd en het migrantenpastoraat terug ging van een landelijke organisatie naar de bisdommen heb ik meegewerkt als coördinator van Rotterdam aan de afslanking hiervan. Op 1 juni 2005 werd ik benoemd voor Rotterdam Zuid, eerst de Emmaüsgangers in IJsselmonde als eerst aanspreekbare en enige pastor. Eens in de zes weken kwam ik ook in de Sint Jorisparochie te Ridderkerk als een vorm van collegiale samenwerking. Maar in 2009 kwam de Sint Augustinus in Barendrecht erbij en vanaf 2011 kwam de federatie heilige Maria Magdalena tot stand als uitwerking van "Samenwerking geboden 2" van het bisdom Rotterdam.

Het samenwerken van vijf zelfstandige parochies kwam vooral tot stand vanuit de mogelijkheden die het pastoraal team wist te scheppen. Dit team bestond uit een divers aantal collega’s paters Spiritijnen (waaronder uit Afrika) en twee emeriti priesters met ondersteuning van een teamsecretaris. Met veel plezier en inzet om de zorg van mensen en parochianen heb ik de laatste 13 jaar op Zuid gewerkt. Ik ben hen zeer dankbaar voor het vertrouwen dat ze in mij als hun pastor hebben gesteld. En ons gezin, dat heeft in deze tijd meegeleefd en is er mee meegegroeid.

Mijn echtgenote Vane werkt inmiddels ruim 13 jaar voor het Leger Des Heils in de Crisisopvang. En onze kinderen: Victoria is na haar MBO werkzaam geworden op het SS Rotterdam; Thomas gaat beginnen aan zijn stagejaar bij het STC; Rafaela gaat naar het 2de jaar MBO marketing en communicatie in Den Haag; en Jacyntha begint aan MAVO 2. Tenslotte hebben we 2 huisdieren, een herder en een hangbuikzwijntje.

Graag hoop ik U te leren kennen en samen te werken vooral in de taken waarvoor ik gevraagd ben.

Pastor Ton Halin

familie halin 2018 tbv parochie Christus is koning.jpg