Kerkdeuren open

10 mei 2019 - Berkel en Rodenrijs

Kerkdeuren open

Onze maatschappij wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een intense hoeveelheid prikkels: op het werk, achter het scherm van de mobiele telefoon, computer of I Pad  worden deze onophoudelijk toegediend. Psychologen waarschuwen ervoor dat het ontbreken van rust een van de belangrijkste oorzaken is van stress en burn-out bij jongeren.

Nu zijn kerken in Nederland bijna nooit meer open. Spontane bezoekers komen dus bijna altijd voor een gesloten deur terecht. Hierdoor zijn kerkgebouwen buiten de samenleving komen te staan. Dit versterkt het beeld dat kerken niet-functionele gebouwen zijn die alleen maar geld kosten.

Juist omdat er in onze samenleving behoefte is aan stilte en bezinning, is het ‘Kerkdeuren open’- initiatief gestart. Vanaf 1 juni zijn de kerkdeuren van de Onze Lieve Vrouw Geboorte aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs, steeds op zaterdag geopend van 13.00 – 16.00. Het doel van dit initiatief is om te voorzien in een heel specifieke behoefte bij mensen die niet of nauwelijks een band met de kerk hebben: de behoefte aan rust, bezinning, stilte, ‘niets-doen’. Tegelijk  hopen wij dat er een drempel richting kerk wordt overwonnen. Een kerk is bij uitstek een (sacrale) ruimte, om stilte en rust te ervaren.