Boekpresentatie: Een kruisweg

08 maart 2020 - Berkel en Rodenrijs

Ter gelegenheid van de vastentijd is de kapel van huize sint petrus opgeluisterd met een bijzondere kruisweg.. Deze is vervaardigd door Philip hans Franses..​​​​​

Een niet-gelovige, econometrist is wellicht niet de meest voor de hand liggende schilder van een kruisweg. Toch ging Philip Hans Franses precies deze uitdaging aan. Franses is actief amateur schilder, die werkt probeert te maken waar men wel naar moet kijken.

Het idee ontstond in een café waar de Rotterdamse hoogleraar Toegepaste Econometrie Philip Hans Franses regelmatig bijpraat met de kerkhistoricus Paul van Geest.

Het idee groeide uit tot een project. Paul van Geest zocht bij de veertien staties van de kruisweg inspirerende teksten van de kerkvader Augustinus en schreef een essay over de rol en betekenis van de kruisweg. Hij putte daarbij uit de rijke geschiedenis van deze typisch katholieke vroomheid.

De veertien staties van de kruisweg verbeelden de lijdensweg van Christus. Vanaf de middeleeuwen groeide de vroomheid van gelovigen om bij de verschillende staties te bidden en zo het lijden en sterven van Jezus te gedenken.

Het project werd een boek. Met het inleidend essay en de toelichting op de panelen van de schilder is het een bijzonder spiritueel boek geworden, waarbij het vooral de panelen van de kruiswegstaties zijn, die samen met de gekozen passende teksten, de lezers uitnodigen tot overdenking en beschouwing.

Kardinaal Simonis schreef een voorwoord. Fotograaf Kees Stuip maakte foto’s van de panelen van de kruisweg. De kruisweg hangt inmiddels in de kapel van Huize Sint Petrus in berkel en rodenrijs

Programma

Het boek Een kruisweg zal op 20 maart 2020 worden gepresenteerd in de Abdij van Egmond.

14.30   Welkom door dr. Arnold Smeets (TST - Luce), aansluitend

• Leo Fijen interviewt de econometrist prof. dr. Philip Hans Franses
  • Lezing door prof. dr. Paul van Geest
  • Korte beschouwing door abt Gerard Mathijsen

15.45   Presentatie van het eerste exemplaar van Een kruisweg

Muzikale omlijsting: Elske te Lindert, zang en piano, met liederen uit de passietijd.

Na de presentatie zal het boek te koop zijn.

Praktische gegevens

Wanneer 20 maart 2020, 14.30-17.00uur

Waar Sint-Adelbertabdij, Abdijlaan 26, 1935 BH Egmond-Binnen

Toegang is gratis. Aanmelden via de www.tiu.nu/kruisweg wordt op prijs gesteld.

Boekgegevens Philip Hans Franses, Paul van Geest, Een kruisweg. Adveniat, Baarn, 2020. isbn 978-94-93161-30-6.

Kruisweg 2.jpg

Humor is veruit de meest bijzondere activiteit van onze hersenen.